Restauracje na starówkach polskich miast

Starówki polskich miast wojewódzkich mają to do siebie, że są na nich umiejscowione najpopularniejsze lokale gastronomiczne w danym regionie. Czy każda restauracja mieszcząca się w nobilitującej lokalizacji rzeczywiście zasługuje wyłącznie na pochwały?

starowka-restauracja

Zdania wszak mogą być podzielone, każdemu z nas smakuje co innego. Starówki to miejsca najczęściej odwiedzane przez turystów, zarówno tych krajowych, jak i zagranicznych. Nietrudno się domyślić, że wygrywają te lokale, w których reklamowana i serwowana jest szeroko pojęta kuchnia polska.

Która restauracja z większego miasta nie miała do czynienia z przybyszami z różnych stron świata, jeśli znajduje się w najbardziej reprezentatywnym miejscu miasta? Chińczycy odwiedzający poznań będą mieli w nosie ryż z warzywami. Prędzej zafascynują ich spożywane po raz pierwszy pierogi lub nasz tradycyjny, myśliwski bigos! Francuzom restauracja na starówce polskiego miasta może zaproponować ślimaki, ale zabraknie tutaj elementu zaskoczenia. Ślimaki i małże każdy Francuz zjeść sobie może w domu. Francuzowi zaimponować możemy polskim stekiem czy plackami ziemniaczanymi, podanymi w gęstym, pieczarkowym sosie, z dużą ilością grzybów. Turyści zagraniczni odwiedzający kraj przyznają, że nasza kuchnia, mimo tego że jest ciężka, należy do najsmaczniejszych w całej Europie. Amerykanie odwiedzający Polskę wręcz nie mogą nadziwić się naturalnemu smakowi mięsa. Fakt, u nich wszystko jest możliwie jak najbardziej przetworzone i smakuje zmiętym papierem.

Żadna restauracja na starówce nie popłynie w biznesie zbyt daleko, jeśli nie zainwestuje w pierogi czy kopytka. Na szczęście, wielu właścicieli lokali gastronomicznych wie już, że zatrudnienie specjalnej pani robiącej pierogi na miejscu okazuje się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Z racji tego, że pierogów w restauracjach zamawia się najwięcej, można nawet obstawić pełny etat na stanowisku osoby odpowiedzialnej za lepienie, gotowanie i wprowadzanie tego specjału do menu. Największym uznaniem w restauracjach cieszą się pierogi ruskie. To właśnie ich wyrabia się najwięcej. Na drugim miejscu znajdują się pierogi z kapustą i grzybami, a tuż za nimi – pierogi z mięsem. Nieco mniejszą popularnością cieszą się pierogi na słodko – z twarogiem lub owocami.