Port Lotniczy Wrocław – kierunek wakacje

mt0171aGdzie zjemy aljottę lub chtapodi? Na Krecie, w Andaluzji czy na Malcie do regionalnych specjalności należą potrawy z ryb i owoców morza. Poza tym śródziemnomorska kuchnia jest uważana za jedną z najzdrowszych i najsmaczniejszych na świecie.

Śródziemnomorskie odkrycia kulinarne

mt0171a

Ulubiona ryba Maltańczyków nazywa się lampuki (po polsku koryfena lub złota makrela). Przyrządzają ją na różne sposoby. Może być na przykład duszona z cebulą, czosnkiem, pomidorami i kaparami lub zapiekana w cieście. Za rarytas uchodzi także aljotta, tradycyjna zupa rybna z dużą ilością czosnku. Dodatkowym atutem kuchni maltańskiej jest fakt, że pozostaje ona niepowtarzalną mozaiką kulinarnych wpływów greckich, włoskich, północnoafrykańskich, a także brytyjskich.

Bogactwo dań, kulinarnej inwencji i tradycji regionalnych kuchni nad Morzem Śródziemnym jest niemal nie do opisania. Każda podróż może być nowym odkryciem. Miejscowe kuchnie specjalizują się m.in. we wspaniałych potrawach z ryb i owoców morza. W Maladze i na Krecie również znajdziemy zaskakujące dania i niezapomniane smaki – mówi Monika Półtorzycka-Jon, menadżer ds. marketingu i PR Portu Lotniczego Wrocław.

Kuchnia Andaluzji to m.in. grillowane i wędzone sardele, panierowane i smażone w głębokim tłuszczu ośmiorniczki, muszle, krewetki oraz krewety, langusty w cieście czy ostrygi. Jeśli trafimy do jednej z typowych smażalni w Maladze, to najlepiej poprosić o „surtido” – dostaniemy wtedy mieszankę różnych morskich specjałów, dzięki czemu spróbujemy wszystkiego. Z kolei na Krecie poszukiwaczom ciekawych smaków można polecić m.in. chtapodi – ośmiornicę pieczoną albo gotowaną w winie, kakkavię – zupę rybną z cytryną, oliwą z oliwek, kartoflami i cebulą, a także xifias souvlaki – szaszłyk z owocami morza. Na Kretę, Maltę i do Malagi polecimy z Wrocławia z liniami Ryanair.

Złote Piaski i Słoneczny Brzeg, czyli bułgarskie wakacje

mt0171b

Szerokie plaże, ciepłe morze, przyjemne słońce, znane kurorty i mnóstwo dodatkowych atrakcji. Bułgarskie wybrzeże to gwarancja beztroskich wakacji. Z Wrocławia polecimy do Warny i Burgas dzięki połączeniom czarterowym.

Burgas, Warna i okoliczne kurorty, w tym zwłaszcza Złote Piaski i Słoneczny Brzeg, to jedne z najbardziej popularnych miejsc nad Morzem Czarnym. Nic dziwnego – znajdziemy tam błękitne morze, szerokie piaszczyste plaże o jasnym kolorze, z łagodnym zejściem do wody. Zadowoleni będą także pasjonaci surfingu i nurkowania.

Wybrzeże bułgarskie jest bardzo słoneczne, a turystów przyciąga tam też umiarkowany klimat oraz czyste, ciepłe morze. W lipcu i sierpniu średnia temperatura wody przekracza 25 stopni. Do tego jeszcze zabytki z różnych okresów, w tym starożytne, a także piękna przyroda. Bułgaria to znakomity pomysł na wakacyjny relaks – mówi Monika Półtorzycka-Jon, menadżer ds. marketingu i PR Portu Lotniczego Wrocław.

Bułgarskie wybrzeże oferuje nie tylko beztroski wypoczynek na plażach. W czarnomorskich kurortach znajdziemy także wszystko to, co wakacjom dodaje wyjątkowego smaku – romantyczne kawiarenki, restauracje z regionalną kuchnią i bogate życie towarzyskie oraz kulturalne. Słoneczny Brzeg jest nawet nazywany Las Vegas Europy Wschodniej. Z Wrocławia do Warny i Burgas polecimy dzięki połączeniom czarterowym (z biurami: Alfa Star, Ecco Holiday, Exim Tours, Itaka, Neckermann Polska, Rainbow Tours, Sun & Fun Holidays, TUI, Coral Travel Wezyr Holidays, Gama, Prima Holiday, Sunshine Holiday).

[PR]